Jelenleg is kapható az Ezüstvezér.
Ivánka Mária könyve pályafutásáról.

Megvásárolható a Líra és Lant könyvhálózat boltjaiban. (címek)
Valamint interneten is megrendelhető! Kattintson ide.


- Sakktörténeti áttekintés az elmúlt 40 évrol
- Sakkolimpiák, világbajnokságok, magyar bajnokságok
- Utazási élmények
- Családi események
- Játszmák, fényképek

Bevezeto

Az ezredforduló és a megélt ötven év számvetésre késztet. Ahogy peregnek az évek, egyre több nosztalgiával gondolok sakkmúltamra. Jól esik elmerengeni a „régi szép idok”, a sikeres évek fényeirol, és ennyi év után már az intrikák és a balsikerek sem olyan fájdalmasak. Talán az érintettek sem veszik ma már zokon, hogy a történteket felemlegetem. Visszakalandozva a régmúlt idokbe, néhol Anyukám naplójából idézek, ezek dolt betuvel olvashatók.

A népmesei hangzású cím egyrészt a Hollandiában többször elnyert fodíjra utal, másrészt egy kicsit az „örökös” olimpiai ezüstérmeinkre is. A saját pályafutásom mellett kronologikus sorrendben követem végig az elmúlt negyven év sakktörténelmét, jelentos sakkeseményeit, olimpiákat, egyéni világbajnokságokat; közel 100 sorsdönto játszmával fuszerezve. Akit a játszmák kevésbé érdekelnek, annak is érdekes lehet betekinteni a kulisszák mögé, megtudni, mi minden zajlott a sakktáblán kívül! A csatározások mellett csodás utazási élményeimtol a gyermekeim születéséig, saját belso vívódásaimtól a sport és politika kényes kapcsolatáig széles a skála. Az események sorát fényképek is szemléltetik hátul, a színes mellékletben.

Miért írtam ezt a könyvet? Mert feszített valami belso kényszer, mert nem tudtam megbirkózni a saját kételyeimmel, kerestem a választ temérdek kérdésre. Talán ez is egy csepp a tengerben, ami segíthet kilábalni az általános erkölcsi hanyatlásból, amely egyre jobban elburjánzik, és aggódással tölt el, hogy gyermekeink és unokáink ebben a közegben nonek fel!

Talán ha így rendszerezve viszontlátom a történteket, közelebb kerülhetek a „megoldáshoz”! Az életterünk olyan, mint egy koordináta-rendszer. Ahogy rohannak az évek felettünk, egyre inkább próbáljuk megközelíteni a „tengelyt”, de nyugvópontra sohasem juthatunk!

Könyvemet rendkívül nehéz körülmények között írtam, ugyanis a munka derékhadát Austinban végeztem, ugyanakkor az információk jó része – újságok, folyóiratok, albumok – Magyarországon volt fellelheto! Írás közben eszembe jutott Mark Twain szellemes mondása, miszerint ifjú korunkban mindenre emlékszünk, akár megtörtént, akár nem, de ahogy öregszünk, egyre inkább csak az utóbbira! Könyvem alapját azonban boséges levelezésem képezi, élményeim tehát nem visszaemlékezések, hanem az akkor frissen átélt események hangulatában íródtak.

- Ivánka Mária