Ivánka Mária: Ezüstvezér - egy nagyon jó sakk könyv

 2001 márc. - Szabolcsi János - MOST

Úgy vagyok vele, hogy válogatás nélkül megvásárolom a megjeleno magyar sakk-könyveket. Bár sokat élénkült, a magyar sakk-könyvkiadás még mindig nem olyan hatalmas, hogy ezt ne tehetném meg könnyuszerrel. Azután hol bosszankodom, hol örülök: a Barcza-, Szabó-, Bilek-(ön)életrajzi könyvek, a Magyar Sakktörténet kötetei megjelenésük óta napi olvasmányaim, az adatbázisból kiprintelt, szöveges kommentár nélküli álkönyveket kedvetlenül félreteszem.
Olyasmi azonban, ami most Ivánka Mária Ezüstvezér címu könyve kapcsán megesett velem, még nem fordult elo. Megvásárlása után belekezdtem, és egyhuzamban minden egyebet félretéve olvastam el. Lelkesedésem pedig több héttel ezután sem csökkent: kijelentem, hogy ez a könyv a maga nemében remekmu, csúcsteljesítmény!

Az egyik barátom, aki szintén lelkesedett Ivánka könyvéért, azt vetette fel, hogy talán a személyes ismeretség, az, hogy a kezdetektol „éloben” kísérhettem figyelemmel a sakkozóno pályáját, hogy minden szereplo személyt ismertem és ismerek, ez lehet fokozott elragadtatásom magyarázata. Lehetséges. Azonban mint magyar szakos tanár (és elég sok könyv, cikk, kritika írója) talán mégsem tévedek olyan nagyot a könyv irodalmi értékének megítélésekor.

A könyv lenyugöz oszinteségével, ami köztudomásúlag az önéletrajz, visszaemlékezés mufajának feltétlenül szükséges és meglehetosen ritka kelléke. A bajnokno, aki a magyar sakkozás meghatározó személyisége volt 1965 és 1990 között, független, szabad és korrekt ember – és akkor is az volt, amikor még a jelenleginél sokkal nehezebb körülmények között élt. Nyersen oszinte – elsosorban önmagával, de családjával és a többi sakkozóval és sakkvezetovel kapcsolatban is. Sohasem válik azonban kíméletlenné vagy kegyeletsértové. Könyvébol számos kulisszatitokra derül fény – de sehol nem érinti az intim szférát és nem pletykálkodik. És nem veri el a port utólag a Kádár-kor sakkvezetoin – pedig ez ma nagy divat…
Itt kell írnom a könyv egyik érdekességérol, az Ivánka-Veroci kapcsolat történetének, fordulatainak megírásáról. Ivánka oszintén, ám véleményem szerint a sportszeru rivalizálás kereteit ezúttal is figyelembe véve ír legnagyobb magyar vetélytársnoje idonként számára kellemetlen magatartásáról. Azt hiszem, a kép akkor lesz teljes, ha Veroci Zsuzsa is megírja, o hogyan látja ezeket a dolgokat a másik oldalról.

Szintén kényes kérdés Polgárék értékelése. Ivánka itt is oszintén megírja kifogásait, sérelmeit, ugyanakkor maximálisan elismeri az eredményeket.
Bizonyos dolgokat és személyeket én egészen másképp értékelek, mint a szerzo. Azonban Ivánka tisztessége, tárgyilagosságra való törekvése nem kérdojelezheto meg.
Nagyon megható az, ahogyan a tanítvány tiszteleg a mester, Karakas Éva emléke elott. Edzo ennél szebbet nem kívánhat magának…
Ivánka Mária könyve egyébként sokkal több, mint sakkemlékek felelevenítése. Egész családjáról, életérol, érdeklodési területeirol, utazásairól kapunk érzékletes, olvasmányos képet (és gazdag fotóanyagot). És ami a legfobb csoda: egyszeruen, tökéletesen közérthetoen ír, mégis kiváló magyarsággal, közhelyek, sablonok nélkül – lenyugözoen. A családi örökség, a színes, láttató erdélyi magyar elbeszélo nyelv (amelyet édesanyja naplórészleteiben is megcsodálhatunk) méltó folytatóra talált.
Számos tanulsága van a könyvnek, amelyek miatt feltétlenül adjuk oda tanítványainknak is elolvasásra. Eloször is a küzdeni tudás, a szívósság, Ivánka közismert erényei példáinak gazdag tárháza. Az is kiderül a könyvbol, hogyan lehet (és idonként nem lehet…) a sakkozást a teljes élettel, a szép és nagy családdal összeegyeztetni, és hogy mikor és hogyan kell tudni abbahagyni… Állandó, bár szerényen háttérbe vonuló szereplo a muben a sikeres férj, Budinszky András (aki szintén sakkmester, jegyzem meg az ifjúság kedvéért), akit bizony sokan irigyelnek a mai napig is...
Játszmák és hadállások is szerepelnek a könyvben (nemcsak a szerzotol, hanem a kor fontosabb, érdekesebb eseményeirol is), ám ezek némileg háttérbe szorulnak a szöveg mellett, megítélésem szerint helyesen. Ilyen játszma – és ezeket a játszmákat tartalmazó kiadvány – sok van. Ilyen sikeres, teljes sakkzói élet, mint Ivánka Máriáé, kevés.
A könyvet a debreceni Kinizsi Nyomda adta ki (Bördos János irányításával), az adatok összegyujtésében Bottlik Iván volt Ivánka Mária segítségére. Ára 2960 forint.

< Vissza az elozo oldalra